MIHUN GORENG TOMYAM SEDAP

MIHUN GORENG TOMYAM




Bahan-bahan:

Image result for CARA TUMIS bihun goreng tomyam
GAMBAR HIASAN SHJ


  • 1 bungkus mihun - rendam, bila lembut, toskan
  • 300gm udang
  • 200gm isi ayam
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 5 ulas bawang merah - dikisar
  • 2 batang serai - diketuk sedikit
  • 2 kiub perencah tomyam (maggi/knorr)
  • cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas
  • 1 biji telur
  • 3 helai daun limau purut - dicarik2kan
  • sayur kobis - di potong pjg (halus)
  • carrot - dipotong pjg (spt btg mancis)
  • 2 biji tomato - dihiris nipis2
  • 1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air
  • daun saderi

Cara-cara:
                                                 
Image result for CARA TUMIS bihun goreng tomyam


  • Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan serai hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau.
  • Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam. Goreng sehingga pecah minyak.
  • Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur
  • Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. (Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. )
  • Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong)
  • Masukkan juga daun limau purut yg telah dicarik2kan
  • Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang)
  • Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi yg telah dihiris halus

                                                    Taaaraaaaaaa!!!! Siap dihidang...

Image result for bihun goreng tomyamSEDAP


sumber gambar: google
sumber resepi: fb





Comments

Popular posts from this blog

CARA MENGATASI SEMBELIT

6 RESEPI: KUIH RAYA SEMUDAH ABC