MASAKAN SIMPLE: Daging Bakar Air Asam
Daging Bakar Air Asam!!!

BAHAN BAHAN :

1. DAGING (diperap)
- Halia
- Bawang putih
- Kunyit
- Garam
- Perap selama 1 jam dan bakar sampai masak (mengikut citarasa masing)
2. AIR ASAM

- Potong bwg merah (2 BIJI) saiz kecil
- Cili api (3 BIJI) mengikut kepedasan masing2
- Daun kesom (SIKIT JE) sekadar ambik bau
- Tomato (2 BIJI)
- Limau Kasturi (3 BIJI)
- Belacan di bakar ( 1 INCI)
- Budu ( NAK LETAK PUN BOLEH, X NAK LETAK PUN XPE) sy x letak pun.
- Air asam jawa

CARA CARA:
1. Potong @ lenyek semua bahan2 tadi sehingga jadi hancur
2. Gaulkan semua sekali bahan dgn air asam jawa, boleh tambah gula merah @ gula biasa @ budu kalau nak..
3. Jgn lupa tambah garam dan siap!!!
(MAKAN DENGAN IKAN BAKAR PON SEDAP JUGAK)
Contoh macam gambar dibawah:

sumber gambar: google
sumber resepi: resepi org kampung
Kecur air liur tak???HEhehe..jom la try buat...sedap taw, sy dah try anda pulaK bila lagi????
SELAMAT MENJAMU SELERA
Comments
Post a Comment