MASAKAN SIMPLE: Daging Bakar Air Asam

Daging Bakar Air Asam!!!


Image may contain: food

BAHAN BAHAN :
Image result for daging PERAP
                      1. DAGING (diperap)
  • Halia
  • Bawang putih      
  • Kunyit 
  • Garam
  • Perap selama 1 jam dan bakar sampai masak (mengikut citarasa masing)

         2. AIR ASAM

Image result for daging air asam
  • Potong bwg merah (2 BIJI) saiz kecil
  • Cili api (3 BIJI) mengikut kepedasan masing2
  • Daun kesom (SIKIT JE) sekadar ambik bau
  • Tomato (2 BIJI)
  • Limau Kasturi (3 BIJI)
  • Belacan di bakar ( 1 INCI)
  • Budu ( NAK LETAK PUN BOLEH, X NAK LETAK PUN XPE) sy x letak pun.
  • Air asam jawa
**Jika nak kuantiti yg lbh byk, anda boleh gandakan@ lebihkan bahan2 tadi..

Image result for daging air asam


CARA CARA:

Image result for ikan air asam
1. Potong @ lenyek semua bahan2 tadi sehingga jadi hancur
2. Gaulkan semua sekali bahan dgn air asam jawa, boleh tambah gula merah @ gula biasa    @  budu kalau nak..
3. Jgn lupa tambah garam dan siap!!!

(MAKAN DENGAN IKAN BAKAR PON SEDAP JUGAK)

Contoh macam gambar dibawah:

Image result for ikan air asam


sumber gambar: google
sumber resepi: resepi org kampung


Kecur air liur tak???HEhehe..jom la try buat...sedap taw, sy dah try anda pulaK bila lagi????


SELAMAT MENJAMU SELERA

Comments

Popular posts from this blog

CARA MENGATASI SEMBELIT

6 RESEPI: KUIH RAYA SEMUDAH ABC